{ "title": "Down Sendromu Ense Kalınlığı", "image": "https://www.ense.gen.tr/images/down-sendromu-ense-kalinligi.jpg", "date": "20.01.2024 16:09:37", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Down Sendromu Ense Kalınlığı, bilindiği üzeren Down Sendromu, en çok görülen kromozom anormalliğidir. Gebeliğin 11 ve 14. Haftalarında bebeklerin bu sendromu taşıyıp taşımadığı araştırılır. Bu araştırma için kullanılan teste ikili test adı verilir. Bu test birkaç aşamadan oluşmaktadır. Bu test sayesinde bebeğin %90 ihtimalle Down Sendromlu olup olmadığı belirlenebilir. Bu testin yapılma amacı bebeğin Down Sendromlu olup olmadığı belirlendikten sonra eğer bebek Down Sendromlu ise gerekli tedbirler alınarak acil tedavi uygulanır veya ailenin isteğine göre gebelik sonlandırılabilir.

Bu testi yapması önerilen kişilerde aranan şartlar şunlardır:
Down Sendromu Ense Kalınlığı, yapılan araştırmalara göre ense kalınlığının fazla olması, kesin olmamakla beraber bebeğin Down Sendromlu olduğunu işaret etmektedir. Çoklu gebeliklerde ise Down Sendromu testi uygulanmazken bebeklere ayrı ayrı test uygulanabilir. Bu test ile trizomi 21 ve trizomi 18 başta olmak üzere çeşitli kromozomlarda trizomi artışı görülebilir. Bu trizomi artışının birçok sebebi olabilir. Sıvı birikimi olarak bilinen Turner Sendromu yıllardan beri bu artış ile ilgisi olduğu bilinmektedir. Kalp ve akciğer hastalıkları da bu artışa neden olabilir.

Down Sendromunda Ense Kalınlığı, ense kalınlığının yüksek olması bebek için anormal bir durum olduğunu gösterir. Bu kalınlık çok hassas olan ultrasonografi ile ölçülebilmektedir. Tıpta genellikle 3 milimetrenin altında olan ense kalınlığı normal olarak kabul görmektedir. Bu nedenle ölçüm yaparken bebeğin yerinde oynaması ile ölçün süresi 30 dakikanın üzerinde bir süre gerektirir.
" } ] }