{ "title": "Ense Kalınlığı", "image": "https://www.ense.gen.tr/images/ense-kalinligi.jpg", "date": "20.01.2024 19:13:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ense kalınlığı, bebeğin anne karnında gelişimi sırasında ölçülmesi gereken önemli bir etkendir. Gebelikte 11 ve 14. Haftaları arasında ultrasonografi yardımıyla bebeğin ense kalınlığının ölçülmesi, olabilecek bazı kromozom anomalilerini, organ defektlerini, down sendromunu tespit etmekte önemli bir unsurdur. Yapılan ölçüm sayesinde kromozom anomalilerinin yaklaşık %90 oranı tespit edilebilir.

Anomalisi olan bebeklerin erken aşamada tespit edilmesi tıbbi açıdan önemlidir. Bu sayede ailenin psikolojik ve fiziksel olarak daha fazla travmatize olmadan hamileliğin sonlandırılmasına ya da sorunun tedavisi olursa buna en erken aşamada başlanmasına yardımcı olmak mümkün olabilir.

Ense kalınlığı ölçümü hangi gebeliklerde mutlaka yapılmalıdır?
Ense kalınlığı ölçümü neye yarar?

Ense kalınlığının ölçülmesi anne adayının kanında beta HCG ile PAPP-A ölçülmesi, bunların kombine edilmesiyle ve özel bir program sayesinde down sendromu riskinin belirlenmesi mümkün olmaktadır. Down sendromu genetik bir hastalıktır. Bu hastalıkta işitme bozuklukları, yüzde yapısal bozukluklar, doğuştan zekâ geriliği, yapısal kalp hastalıkları, görme bozuklukları gibi çeşitli sağlık sorunları birlikte bulunur.

Anne karnındaki bebeğin ense kalınlığı normal olarak gebelik haftası ilerledikçe artar. Tıp alanında gebeliğin 11 ve 14. Haftaları arasındaki ense kalınlığı bu zamana göre normal sınırları bilinir. Bu haftalarda ense kalınlığı ölçüldüğünde bu değerlerin üzerinde olursa, bebeğin mongol olma riski de artar.

Down sendromu tarama testleri normalde çoğul gebeliklerde uygulanamaz. Ancak ense kalınlığı ölçümü çoğul gebelikte bile her bebeğin ayrı olarak yapılabilir ve hastalık riski kolayca tespit edilebilir. Uygulanan diğer testlere göre daha önce yapıldığından, hastalığın tanısı daha erken aşamada yapılabilmektedir. Bunun dışında down sendromunu tespit edecek diğer testlerle kıyaslandığında, elde edilen sonuçları en hassas olanıdır. Kordosentez, amniyosentez, CVS gibi diğer testlere göre hem anne adayına hem de gebelik ürününe zararlı olabilecek girişim de engellenmektedir. Ense kalınlığı ölçülmesinin bebek ve anne açısından zararı bulunmamaktadır.

Ense kalınlığı ölçümü ne kadar sürer?

Ense kalınlığı en başta trizomi 18 ile trizomi ve çeşitli kromozom anomalilerinde artmış olur. Trizomilerin dışında farklı nedenlerle de artar. Bunların arasında kistik higroma, fetusta kalp hastalıkları, iskelet hastalıkları, akciğer hastalıkları, konjenital hastalıklar gibi önemli rahatsızlıklar bulunur. Ense kalınlığı belirli bir değerin üzerinde çıkarsa, bebekte anomali riski artar. Ense kalınlığının ölçülmesi milimetrenin onda biri kadar hassaslıkta olan ultrasonografi yardımıyla ölçülür. Normalde 3 mm altındaki ense kalınlığı normal değerde kabul edilir. Bunun artması down sendromu riskini de arttırır. Gebelikte 11 ve 14. Haftalar arasında ense kalınlığı ölçümüyle birlikte ikili testte yapılmaktadır. Bu zamanda ense kalınlığı ölçülürken fetusun hareketlenmesi durumunda hassas bir ölçümün yapılabilmesi için en az 20 dakikaya, belki de daha fazla zamana ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle hata olmaması için sabırlı olunmalıdır.
" } ] }