{ "title": "Ense Terlemesi", "image": "https://www.ense.gen.tr/images/ense-terlemesi.jpg", "date": "20.01.2024 23:00:36", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Ense terlemesi, ense ve boyun bölümünde, bilhassa uyurken fazla terleme oluyorsa bu vaziyetin en yaygın nedenlerinden biri uyku apne sendromudur. Bununla birlikte hipertiroidiiiii benzeri vaziyetler oluşabilmektedir.

Terleme normal seviyeyi aşınca hayat kalitesini düşüren, hastalıklara davetiye çıkaran üstelik rahatsızlık habercisi olabilen bir vaziyettir. Vücudumuzda tahmini 4 milyon ter bezi yer almaktadır. Bunların tahmini 3 milyonu kokusuz, duru bir sıvı/akışkan salgılayan ter bezleridir. Çoğunlukla eller, ayak zemini ve yüzde duru ter salgılayan bezlerin çoğu yer alır. Birtakım kişilerde fazla terleme görülebilir. Yerel veya vücudun tamamında fazla terleme meydana çıkabilir. Uykuda ense ve boyun terlemesi devamlı ve sık sık miktarda meydana geliyorsa nedenlerinin araştırılması gerekiyor. Bu problemin çok fazla farklı nedenleri olabilmektedir. Fakat en yaygın görülen sebeplerden biri uyku apne sendromudur. Hipertiroidiiiiii benzeri rahatsızlıklar da ense ve boyun terlemesi sebebi olabilmektedir. Şayet uykuda ense ve boyun terlemesine eşlik eden soluk durması benzeri meselelerde varsa bir uyku merkezine gitmekte fayda var. Horlama da uyku apnesi sorunu olan hastaların tedavi gerektiren en ciddi şikâyetlerinden biridir. Sabahları yorgun uyanma ve gündüz fazla uyku gereksinimi, uyku apnesi hastalarında sık görülen şikâyetlerdir. Bununla birlikte sabahları ağız kuruluğu, uyku anında boyunda ve ensede terleme ve gece sık idrar gereksinimi olması da birçok fazla hastada görülen şikâyetlerdendir. Uyku apnesi tanısı, uyku testi inşa edilerek konur. Uyku testi bir gece süresince hastanın uykusunda gözlenmesi ve bilgilerin kaydedilmesi şeklinde olmaktadır.

Ense terlemesine yol açan nedenler

Ensede terleme rastgele bir hastalıkta artabilir. Birden çok sağlık sorununun nedenleri aralarında fazla terleme bulunur. Tiroit bezinin sık sık çalışması, obezite (Şişmanlık), böbrek üstü bezi hastalıkları, şeker hastalığı, kalp krizi, kanserler, baskı, psikiyatrik hastalıklar benzeri pek çok rahatsızlık fazla terlemeye sebep olabilir. Bununla birlikte birtakım hastalıkların rehabilitasyonunda kullanılan ilaç veya hormonlar da fazla terlemeye sebep olabilir. Bunların dışarısında toplumun az bir bölümünde görülen sempatik sistemin fazla aktivitesi bu meseleye neden olabilir. Bu durum doğuştan oluşabilen bir meseledir ve sebebi bilinmemektedir. Sorun, baskı, korku, merak benzeri vaziyetlerde fazla etkinlik gösterir.

Ensede terleme psikolojik sıkıntı yaratabilir

Ensenin terlemesi psikolojik bir sağlık sorununun belirtisi olabilir, psikolojik bir sağlık sorununun neticesi de olabilmektedir. Bireyin gündelik ve toplumsal aktivitelerini negatif etki eden bir problemdir ve yaşamı zorlaştırabilir. Terleyen bir kişi, bu vaziyetten rahatsız olduğunda, devamlı terleyeceğini düşünüp, bu kaygı arasında daha sık terler. Terleyen bireylerin en fazla rahatsızlık duyduğu konulardan birisi terin kokmasıdır. Toplumsal yaşamı çok zorlaştıran bir vaziyettir. Kimseyi topluluk arasında kötü bir ruh haline sokar. Bu psikolojik bozukluğun haricinde, bakterilerin üremesi de kolaylaşır. Kişiyi rahatsız eden başka durum ise ellerde oluşan fazla terlemedir. Birinin elini sıkma öncesinde devamlı elini temizleme gereksinimi hissedilir. Kişi tokalaşırken, eli terli olsa da olmasa da acaba elim terli mi diye kaygı arasında olabilir.

Ensede terleme olmasının tedavi yöntemi

Tedaviye başlamadan öncesinde terlemeye sebep olan problemin neden meydana geldiği saptanmalıdır. Şayet altta yatan bir hastalığa ilişkili olarak gelişiyorsa, bu rahatsızlık tedavi edilir. Şayet fazla terlemenin sebebi saptanamıyorsa doğuştan meydana gelen bir problem meydana geldiği düşünülür ve bunun için karşı tedavi yapılır.
" } ] }