{ "title": "Enseden Başlayan Baş Ağrısı", "image": "https://www.ense.gen.tr/images/enseden-baslayan-bas-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 02:21:22", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Enseden Başlayan Baş Ağrısı, hafife alınacak bir baş ağrı şekli olmadığı bilinmelidir. Bu tür şikâyeti olana kişilerin ciddi sağlık problemleri olabileceği düşünülerek acil Uzman hakime başvurulmaları gerekmektedir. En çok korkulan durumu kişinin beyninde bulunan ve tıp dilinde baloncuk diye bilinen anevrizmayı yüksek tansiyonun tetikleyeceği bilinmektedir. Beyinde bulunan ve çok zayıf olan kılcal damarlarda meydana gelen baloncuklara anevrizma denilmektedir. Enseden başlayan baş ağrıları aşırı derecede şiddetli olursa dikkat edilmesi gereken durumdur. Çünkü bu ağrılar sonucunda beyne uygulanan baskılar artarak anevrizmalarda yırtılmalara ve sonrasında beyin kanamalarına sebep olduğu için bu şekilde oluşan ağrılar ihmal edilmemeli hemen bir doktora gidilmelidir. Enseden başlayan baş ağrılarında oluşacak yüksek tansiyon hastalığı önemsenmesi gereken durumdur. Enseden başlayan baş ağrıları soğuk ve sıcak gibi hava şartlarının da büyük etkisi görülmektedir. Bu sebepledir ki aşırı derecede soğuğa ve sıcağa maruz kalınmamalıdır. Enseden başlayıp baş ağrıları özellikle iki ana grupta incelenir. Bunların birincisi migren ve gerilim sonucunda olan baş ağrılarıdır. Çoğunlukla enseden başlayan baş ağrıları bu sebeplerle olmaktadır. İkinci grupta yer alan enseden başlayan baş ağrıları ise vücut fonksiyonlarını etkileyen ve oluşan ağrılardır. Bunlar beyinde oluşan tümörler, menenjit, yüksek tansiyon (Hiper) ve sinir sistemi hastalıklarıdır. İkinci grupta bulunan bu hastalıklar nadir görülürler fakat enseden başlayan baş ağrıları gibi ciddi hastalıklar nedeniyle oluşurlar.

Enseden Başlayan Baş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Enseden başlayan baş ağrıları özellikle başın arka kısmından hareket ederek yukarı doğru tırmanan ağrıdır. Çoğu zaman bu ağrılar insanın göz çevrelerine de yayılmaktadır. Özellikle tek taraflı olarak belirti göstermektedir. Çoğu zaman taraf değiştirme belirtileri de görülmektedir. Bu tür enseden başlayan ve başa ağrı yapan ağrılarda ışığa ve sese duyarlılık belirtisi görülmez. Ağrının hastada zonklama veya sıkışma tür bir belirti olmadığı gibi enseden gelen baş ağrıları kasılma şeklinde gözlemlenmektedir. Enseden başlayan baş ağrılarında özellikle kusma ve bulantı gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu durumda detaylı araştırma yapılmadan migren tedavisi uygulanmamalıdır. Çünkü bulantı ve kusma gibi özellikler baş ağrıları migren hastalığının özelliklerindendir.

Enseden Başlayan Baş Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?

Enseden başlayan baş ağrıları tanısı için Uzman bir doktor tarafından özellikle hastanın kendi ağzından rahatsızlık belirtileri hakkındaki özel şikâyetlerini dinlemesi hastalığın tanısı için çok önemlidir. Örneğin ağrının başlangıç yeri, yayılımı ne sıklıkta olduğu, şiddet derecesi ve varsa diğer belirtileri ayrı, ayrı sorgulanmaktadır. İlk olarak doktor tarafında yapılan fiziki muayene hastalığın tanısının konulması adına çok önem arz etmektedir. Hasta dinlendikten sonra bulunan bulgular doğrultusunda radyolojik görüntüleme metodu ile hastanın ensesinde var olan rahatsızlık kolaylıkla teşhis edilebilir. Daha sonra tam tanı için ense MR alınarak ensede fıtık olup olmadığı tomografik inceleme ile de hastanın eklemlerinde deformeler ve kireçleme olup olmadığı belirlenerek tanı konulur.

Enseden Başlayan Baş Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Enseden başlayarak baş ağrısı oluşan rahatsızlıklarının tedavi için hastanelere gidildiğinde özellikle önemsenmeyerek ağrı kesici iğne ve haplar ile kafadan savarlar. Fakat enseden başlayan baş ağrıları bu tür ağrı kesici ilaçlara tedaviye cevap vermez ve devam eder. Ensede oluşan ağrı boynu rahatlatılması ve sorunlu bölgede oluşan kas kasılmalarını Fizyoterapi yöntemi ile rahatlatılması sağlanır ve tedavi için bu uygulama çok önemli müdahaledir. Enseden başlayan ve baş ağrısı yapan rahatsızlıkta uygulanan en etkili tedavi şekli olarak ağrının olduğu yerde yani boyun omurları arasında bulunan faset eklemler denilen eklemlerin sinirleri bloke edilmesi yapılır. İşte bu sinirlerin bloke edilmesi radyofrekans termokoagülasyon ile yapılmaktadır.
" } ] }